Zaoberali sa protikorupčnými opatreniami v miestnej samospráve

06.06.2004 Celý región

Otázky protikorupčných opatrení na úrovni územnej samosprávy boli témou seminára zorganizovaného 4. júna Transparency International Slovensko (TIS) v Prešove.
Účastníci posudzovali také okruhy obmedzenia priestoru na korupciu aké dáva zákon o verejnom obstarávaní, zákon o slobodnom prístupe k informáciám, či otázky spojené s konfliktom záujmov.
Podľa prezidentky mimovládnej neziskovej organizácie TIS Emílie Sičákovej-Beblavej rastie možnosť korupcie v miestnej a regionálnej korupcie adekvátne s tým ako na seba tieto zložky verejnej správy preberajú kompetencie. \"Zbierame preto informácie pre svoje analýzy, ktoré potom poskytujeme tým, ktorí chcú riešiť problém korupcie, \" konštatovala prezidentka TIS.
Sičáková-Beblavá zdôraznila, že TIS si neosobuje riešiť korupčné kauzy. Informuje však občanov o tom, na koho sa majú pri podozrení z korupčného konania obrátiť, ako sa majú zachovať. TIS má informácie, že na lokálnej úrovni sú hlavnými prejavmi korupcie klientelizmus a rodinkárstvo. Miestne politické špičky sú prerastené so sudcami a prokurátormi, preto je ťažšie odhaľovať nezákonné konanie. Na druhej strane rastie dôvera verejnosti ku počínaniu polície.
Absolventi seminára získali 120-stranovú publikáciu TIS venovanú problematike protikorupčných opatrení.
TIS zorganizovala podobné semináre už v Bratislave, Žiline, Košiciach a záverečné hodnotenie uskutoční na stretnutí frekventovantov v Banskej Bystrici asi o mesiac.

(jj)
 

Vyberte región